Fraude, valse aanvragen

DEN HAAG (Novum) - Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet zo snel mogelijk een feitenrelaas over de fraude met toeslagen door Bulgaren naar de Tweede Kamer sturen. Dat gebeurt op verzoek van vrijwel de voltallige oppositie.

Weekers moet donderdag nog uit de doeken doen over welke informatie over de fraude hij op welke momenten beschikte en welke concrete actie hij daarop heeft ondernomen. Ook wil de Kamer openheid over alle vergelijkbare gevallen. Daarover is onduidelijkheid ontstaan. RTL Nieuws meldde donderdag op basis van een vertrouwelijk rapport dat de fraude door Bulgaren met huur- en zorgtoeslagen veel groter is dan Weekers tot nu toe meldde.

CDA'er Pieter Omtzigt vroeg om het feitenrelaas. Dat deed hij namens de PVV, D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus. Ook eiste hij dat de Kamer nog donderdag zou debatteren met Weekers. Dat verzoek stuitte echter op weerstand bij de coalitiepartijen.

Helma Neppérus (VVD) zei niet te willen debatteren op basis van 'speculaties'. Zij wees erop dat al een debat staat gepland na het meireces. Dan kan Weekers aan de tand worden gevoeld op basis van 'harde feiten'. Ed Groot (PvdA) liet ook weten dat hij liever een 'zorgvuldig' debat voert en wees een debat donderdagavond van de hand.

Weekers moet de brief voor 19.00 uur naar de Kamer sturen. Afhankelijk van de inhoud besluit de Kamer dan mogelijk alsnog om donderdagavond een debat te houden.