Besparing

UTRECHT - Uit een analyse van onderzoeksbureau NYFER, die in opdracht van zorgverzekeraar ONVZ werd uitgevoerd, blijkt dat het gebruik van eHealth de zorg circa 400 miljoen euro kan besparen. Dat meldt Nu.nl.

Met name de verminderde noodzaak van fysiek contact tussen patiënten en zorgverleners door het gebruik van de zorgondersteunende ICT-mogelijkheden kan volgens NYFER veel geld besparen. Ter illustratie stellen de onderzoekers dat de monitoring van hartpatiënten 25 procent minder ziekenhuisopnames tot gevolg kan hebben.

Ook consultatie en diagnose kunnen door het gebruik van apps veel effectiever worden vormgegeven. Momenteel maken nog weinig artsen gebruik van elektronische hulpmiddelen voor het uitwisselen van informatie.

De onderzoekers wijzen erop dat het gebruik van eHealthtoepassingen hard nodig is om de groei van de zorgkosten af te remmen. Wel wijzen ze op de mogelijke nadelen van deze technologieën. Zo kunnen derden eenvoudiger aan patiënteninformatie komen en zijn online behandelingen in bepaalde gevallen geen geschikt alternatief voor fysiek contact. Doordat veel instellingen anders moeten gaan werken wanneer zij overgaan op eHealth, verwacht NYFER tevens een flinke kostenpost.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem