Normal_vakantie

Met de vakantie in zicht, staat menig hoofd naar iets anders dan zorgverzekeringen. Je hoopt het natuurlijk niet mee te maken, maar als je ziek wordt op vakantie wil je natuurlijk wel dat je goed verzekerd bent tegen zorgkosten. Amanda Bulthuis van Geld.nl geeft 5 handige tips over zorgverzekering en vakantie:

Tip 1. Houd rekening met het eigen risico!
Heb je nog niet het volledige eigen risico van je zorgverzekering gebruikt? Houd er dan rekening mee dat zorg die je ontvangt in het buitenland ook onder het eigen risico valt. In dat geval moet je dus (een deel van) de kosten zelf betalen.
 
Tip 2. Europese Zorgpas mee!
Reis je binnen Europa? Zorg dan dat je een Europese zorgpas, ook wel EHIC-kaart genoemd, bij je hebt. Hiermee kun je aantonen dat je verzekerd bent in Nederland. Bij sommige verzekeraars staat op de achterkant van je verzekeringspasje meteen ook je Europese zorgpas. Is dat niet het geval dan kun je deze pas aanvragen via je zorgverzekeraar. In dit overzicht kun je direct zien hoe dit bij jouw verzekeraar geregeld is. 
 
Tip 3. Buiten Europa op reis? Engelstalige polis aanvragen!
Ga je buiten Europa op vakantie? Dan kan het handig zijn om een Engelstalige versie van je verzekeringspolis mee te nemen. Deze kun je op vragen bij je zorgverzekeraar. Met deze polis kun je dan aantonen dat je verzekerd bent in Nederland. 
Let op: In sommige landen moet je om het land binnen te mogen kunnen aantonen dat je verzekerd bent voor medische hulp. Dit is bijvoorbeeld het geval in Cuba en Rusland.
 
Tip 4. In het buitenland naar de dokter? Eerst de verzekering bellen!
Moet je in het buitenland naar de dokter of naar het ziekenhuis? Of krijg je medicijnen voorgeschreven? Neem dan, indien mogelijk, altijd eerst contact op met je verzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen of de behandeling of geneesmiddelen vergoed worden. Dit voorkomt onverwacht hoge rekeningen achteraf.
 
Tip 5.Vaccinaties nodig? Check of ze worden vergoed!
Ga je op vakantie naar een land waarvoor je inentingen nodig hebt? Dan worden de inentingen in sommige gevallen vergoed door je zorgverzekering. De vaccinaties zitten niet in het basispakket, maar als je één of meerdere aanvullende verzekeringen hebt afgesloten, loont het zeker de moeite even te controleren of de inentingen worden vergoed. Of je recht hebt op een vergoeding voor vaccinaties kun je vinden in de voorwaarden van je verzekering.
 
© Nationale Zorggids