Normal_vinger_prik_bloed_diabetes

In de wereld rondom diabetes heerst flinke onrust vanwege een plan van Menzis. De zorgverzekeraar wil diabetespatiënten binnenkort alleen nog goedkope 24-uursinsuline geven. Betrokkenen zijn boos vanwege de plannen. Dat meldt De Telegraaf. 

Artsen en patiëntenorganisaties hekelen de manier waarop Menzis achter de rug om van de patiënt bezuinigingen doorvoert. Apotheken zouden vermoedelijk al opdracht hebben gekregen om vanaf het nieuwe jaar niet langer het originele middel 'glargine' mee te geven, maar een goedkopere versie met dezelfde werking (een biosimilar).

Menzis moet niet op de stoel van de arts gaan zitten, stelt de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) in een brief aan de verzekeraar. Bovendien vindt de NIV dat er wordt gehandeld in strijd met de geaccepteerde normen voor het veranderen van medicatie. Ook Olof King, directeur Diabetes Vereniging Nederland (DVN), snapt de koers van Menzis niet. “Het is duidelijk dat bij deze verzekeraar de afdeling inkoop bepaalt wat er gebeurt, en niet de medewerkers met verstand van zorg.” DVN wil dat Menzis het besluit intrekt. 

De verzekeraar vindt dat betrokken partijen voor hun beurt spreken en een stemming creëren die niet in het belang is van de patiënt. “Als het tot (prijs)afspraken met de twee fabrikanten komt, maar zover is het nog lang niet, dan zullen wij nóóit de therapie bij bestaande patiënten veranderen”, zegt apotheker-productexpert Henk Eleveld. “Alleen wanneer de voorschrijvende arts dit in overleg met de patiënt adviseert.”  

© Nationale Zorggids