Normal_online_internet_muis

Via een nieuw online portaal van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kunnen zorgverzekeraars de integriteit van zorgaanbieders controleren. Het portaal biedt verzekeraars inzicht in de bevoegdheid en financiële betrouwbaarheid van de verschillende aanbieders. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Het portaal, ontwikkeld door zorginformatiecentrum Vektis, heet Raadpleging Integriteit Zorgaanbieders (RIZ). Het RIZ vergemakkelijkt het zoekproces voor zorgverzekeraars door op één locatie toegang te bieden tot bronnen met de meest actuele gegevens. Nu moeten ze nog apart op zoek naar diverse openbare bronnen.

ZN benadrukt dat een grote meerderheid van de zorgverleners bevoegd en financieel betrouwbaar is. Maar zorgverzekeraars zijn verplicht om hun integriteit te toetsen voordat ze een contract aangaan of verlengen. Het is belangrijk dat verzekeraars hiervan een goede inschatting kunnen maken. 

Een aparte notite van ZN is dat zorgverzekeraars zorgvuldig omgaan met de beschikbare gegevens. Daarover zijn gezamenlijk regels afgesproken die ter toetsing worden voorgelegd aan de Autoriteit Persoonsgegevens. 

©Nationale Zorggids


©Nationale Zorggids