Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

De gemeente Tilburg wil de succesvolle pilot met wanbetalers van zorgpremies een vervolg geven. In de eerste ronde zijn 32 van de 80 deelnemers in enkele maanden van hun status als wanbetaler af. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Eind vorig jaar besloot de gemeente bijstandsgerechtigden te helpen om hun betalingsachterstand van de zorgpremie weg te werken middels een pilot. Mensen met een dergelijke achterstand moeten hun schuld wegwerken of een betalingsregeling treffen voordat zij naar een andere zorgverzekeraar kunnen overstappen. Maar dat wordt extra bemoeilijkt als de betalingsachterstand op zes maandpremies staat. Indien dat het geval is meldt de zorgverzekeraar de bijstandsgerechtigde bij het Zorginstituut Nederland aan als wanbetaler. Hij krijgt sancties opgelegd met behoud van basisverzekering en het moet aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een verhoogde premie betalen.

Inwoners van de gemeente Tilburg die zo'n grote achterstand hebben, kunnen met behulp van schuldhulpverlening een regeling treffen. Vanaf 1 januari 2016 kunnen zij zich verzekerden via de collectieve zorgverzekering voor minima. Deze collectiviteit zorgt voor een korting op de premie en daarbovenop betaalt de gemeente ook een deel van de kosten. Volgens de gemeente is de pilot vooral een succes door de persoonlijke benadering en de individuele gesprekken. Tilburg is één van de eerste gemeenten met deze pilot. Het is opgezet in samenwerking met zorgverzekeraars CZ en VGZ. 

©Nationale Zorggids