Logo_zilverenkruis_achmea_zorgverzekering

Hoeveel gezondheidswinst en kostenbesparingen levert een programma voor spierbehoud bij fragiele ouderen op? Die vraag staat centraal in de publiek-private samenwerking (PPS) ‘ProMuscle in de praktijk’, een initiatief van Wageningen UR en FrieslandCampina. Het initiatief is op 10 mei gestart. Dit meldt Wageningen UR.

Via PPS ProMuscle krijgen honderd fragiele ouderen in de interventiegroep twaalf weken lang krachttraining onder intensieve begeleiding van een fysiotherapeut. Een diëtiste adviseert hen hoe zij de inname van eiwit via hun voeding kunnen verhogen. Tijdens een tweede periode van twaalf weken krijgen de deelnemers minder intensieve begeleiding. De controlegroep met honderd fragiele ouderen doet geen krachttraining en krijgt ook geen advies over goede voeding maar na afloop van de studie zullen zij nog wel adviezen krijgen. Aan het begin, halverwege en aan het eind van de studie worden het lichamelijk functioneren, spiermassa, spierkracht, kwaliteit van leven en indicatoren van kosteneffectiviteit van de twee groepen gemeten en met elkaar vergeleken.

“We verwachten dat deelnemers in de interventiegroep beter scoren op lichamelijk functioneren”, zegt Esmee Doets, projectleider PPS ProMuscle. Mensen die lichamelijk beter functioneren, blijven langer zelfredzaam en hebben minder zorg nodig. “We hopen dat de interventiegroep de gedragsverandering die in de eerste 12 weken is ingezet, in de tweede helft van de studie vast weet te houden”, aldus Doets.

De PPS ProMuscle telt vijf partners: Wageningen UR (coördinator), de Stichting Alliantie Voeding Gelderse Vallei, FrieslandCampina, Innopastry (Patisserie Unique) en Zilveren Kruis. Daarnaast wordt samengewerkt met de academische werkplaats AGORA, GGD Noord- en Oost Gelderland en UMCU. Het programma loopt tot eind 2018.

© Nationale Zorggids