Logo_menzis_logo

De behandeling van patiënten met knie- en heupartrose zou volgens zorgverzekeraar Menzis beter vanuit één grote pot betaald kunnen worden. Door alle aspecten van deze behandeling te bundelen, wordt de kwaliteit van zorg verbeterd terwijl de zorgkosten dalen. Menzis heeft geïnteresseerde  zorgaanbieders opgeroepen om zich voor de zomer te melden om te starten met deze gebundelde zorg. Dit meldt Skipr. 

Het hele traject van de patiënt zou betaald worden vanuit één pot. Dat begint al bij de huisarts en omvat ook (her)operaties en fysiotherapie. Nu worden deze onderdelen allemaal los bekostigd, wat meer kosten met zich meebrengt. Hoewel Menzis denkt een gehele bundeling nu nog een stap te ver is, zou het wel mogelijk moeten zijn om deze behandelingen binnen één ziekenhuis te organiseren. Alle orthopedische zorg die verleend wordt binnen een jaar, moet uit de gebundelde pot betaald worden. Op dit geldpotje zit geen omzetplafond en alleen verleende zorg wordt vergoed.

Zorgaanbieders die meewerken aan deze bundeling van orthopedische zorg, worden onderdeel van een verbetertraject. Medisch specialisten zullen hun ervaringen met elkaar delen en leren van elkaar. Ook worden de uitkomsten van de behandelingen met elkaar vergeleken om te zien wat het beste werkt om zo de zorg te verbeteren.

De zorgverzekeraar richt zich nu op gebundelde zorg binnen een ziekenhuis. Vanaf 2018 moet dat in werking treden. Menzis zou in 2019 ook wijkverpleging, eerstelijnsverblijf en nazorg bij de fysiotherapeut willen betrekken bij de gebundelde orthopedische zorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids