Logo_benu_apotheek_logo

Als het aan zorgverzekeraars VGZ en CZ ligt, zou apothekersketer Benu niet zoveel apotheken mogen hebben. Hierdoor zou een monopolie ontstaan waarbij door gebrek aan concurrentie te hoge prijzen gevraagd kunnen worden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de overname goedgekeurd en stelt dat er geen sprake is van een te groot marktaandeel. De zorgverzekeraars overwegen in hoger beroep te gaan nadat een rechter de ACM gelijk gaf. Dit meldt RTL Nieuws.

Apothekersketen Mediq werd vorig jaar overgenomen door Benu, dat onderdeel is van de medische groothandel Brocacef. Aan de overname werden een aantal eisen gesteld zodat het bedrijf niet een te groot marktaandeel zou krijgen. Zo werden ongeveer 100 apotheken van de hand gedaan en daalde het marktaandeel van 30 naar 25 procent. Toch was dat volgens de zorgverzekeraars niet voldoende om onwenselijke prijsverhogingen te voorkomen.

“In veel regio’s er er nauwelijks keuze, wat kan leiden tot hogere prijzen en lagere kwaliteit. Daar kunnen onze verzekerden de dupe van worden”, zegt woordvoerder Arjen Zwaan van VGZ. Er hadden door de ACM meer regels opgelegd moeten worden om toekomstige uitbreidingen van Benu te beperken. Hoewel voor de overname een aantal apotheken zijn afgestoten, mogen zij nu weer nieuwe apotheken en franchisers aantrekken. Hierdoor kan opnieuw een situatie ontstaan waardoor Benu een monopoliepositie realiseert voor zichzelf.

Een Rotterdamse rechter oordeelde onlangs dat de ACM juist gehandeld heeft en dat er voldoende maatregelen zijn opgelegd om de positie van Benu niet te groot te laten worden. De zorgverzekeraars en apothekersgroothandel Mosadex hadden een rechtszaak aangespannen om bezwaar te maken tegen de goedkeuring van de overname door de ACM. Zij overwegen nu om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Door: Redactie Nationale Zorggids