Logo_vgz_zorgverzekering

Zorgverzekeraar VGZ heeft een bedrag van 20 miljoen euro teruggeëist van revalidatiezorgverlener Ciran. Het bedrijf kwam eerder dit jaar al in opspraak omdat het zou hebben gesjoemeld met declaraties. Een deel van het bedrag dat VGZ terug wil hebben is al verrekend met de declaraties van 2017. Ciran is bijna failliet en de kans is daardoor aannemelijk dat VGZ het geld niet terug zal zien. Dit meldt RTL Nieuws.

Uit het jaarverslag van Ciran blijkt dat er een zorgverzekeraar is die 20,5 miljoen euro terugeist door onjuiste declaraties tussen 2014 en 2016. Jan Sinnige, woordvoerder van VGZ, bevestigt dat het inderdaad om VGZ gaat. Zorgverlener Ciran stapte eerder naar de rechter om het bedrag van 6,5 miljoen euro, dat werd ingehouden door de onjuiste declaraties, alsnog uitbetaald te krijgen. De rechter oordeelde echter dat de zorgverzekeraar voorlopig gelijk heeft in het inhouden van het geld. Het hoger beroep dat is aangespannen door Ciran loopt nog.

De problemen zouden vermoedelijk zijn ontstaat doordat de zorg verleend werd door aan Ciran gelieerde zorgverleners, maar door Ciran zelf werd gedeclareerd. Ciran biedt revalidatiezorg met een innovatie combinatie van zowel lichamelijke als psychologische hulp. Dinsdag meldde RTL Z nog dat een aantal van de aan Ciran verbonden behandelcentra failliet zijn. Het gaat onder andere om Top Care, dat beheerd wordt door investeringsmaatschappij NPM Capital. Ook Ciran zelf, dat een stichting is, zou afstevenen op faillissement.

Door: Redactie Nationale Zorggids