Zorgverzekeraars delen kosten coronacrisis

In deze tijden van corona zien zorgverzekeraars elkaar niet als concurrenten. Ze werken samen aan oplossingen voor de coronacrisis. Dit zeggen algemeen directeur Petra van Holst van Zorgverzekeraars Nederland, Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ en Ton van Houten, bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid. Dit meldt dagblad Trouw.

De continuïteit van de zorg heeft voor de zorgverzekeraars prioriteit. Van Houten, bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid: "Verzekerden moeten kunnen rekenen op zorg en zorgaanbieders moeten overeind blijven." Volgens Van Houten kunnen zorgorganisaties met financiële problemen steun krijgen van de overheid en van zorgverzekeraars.

Ziekenhuizen maken veel extra kosten, zorgverzekeraars delen pijn

Ziekenhuizen merken dat ze nu veel extra kosten maken, bijvoorbeeld voor extra beschermingsmiddelen, nieuwe beademingsapparatuur en opleidingen voor werknemers die ic-taken moeten uitvoeren. Normaal gesproken betaalt elke zorgverzekeraar zijn deel van de kosten. Dit zou echter tot gevolg hebben dat verzekeraar CZ, vooral actief in het epicentrum van de coronacris (Noord-Brabant), hard getroffen wordt. Daarom is besloten de pijn te delen. De hoogte van de kosten is nog onduidelijk maar CZ heeft een reserve van 9 miljoen euro, die nu goed van pas komt.

Zorgverleners zonder contracten met zorgverzekeraars

Van Holst van Zorgverzekeraars Nederland geeft aan dat "zorgverleners zich geheel moeten kunnen richten op verlenen van zorg. Wat ik blijf benadrukken is dat we meeleven en waardering hebben voor de inzet en flexibiliteit van zorgverleners. Die willen we op allerlei manieren ondersteunen." CZ-bestuurder De Groot wil ook ongecontracteerde zorgverleners zoals thuishulpen en fysiotherapeuten ondersteunen: "Dat is de volgende stap waarmee we aan de slag gaan."

Hoe ziet het er volgens de zorgverzekeraars uit na de coronacrisis?

Hoe ziet de toekomst er volgens de bestuurder van de verzekeraars uit? Als het aan Van Houten ligt, wordt de coronazorg en de reguliere zorg apart gezet: "Ziekenhuis A houdt zich dan bezig met corona en ziekenhuis B doet de uitstelbare zorg, zoals een knie-operatie. Doe je dit niet, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn."

Van Holst merkt tevens op dat de zorg door de coronacrisis in korte tijd sterk is veranderd. Dat blijft misschien wel zo, denkt zij. Initiatieven die zijn ondernomen kunnen misschien ook bij andere patiëntengroepen worden geïntroduceerd als de rust is weergekeerd. Zij ziet ook een rol voor digitale, slimme zorg weggelegd.

Door: Nationale Zorggids