Internet toegankelijkheid

DEN HAAG - Blinden, doven, slechthorenden en slechtzienden zijn de dupe van een vernieuwd beleid van de overheid. Volgens Stichting Accessibility gaat het om een beleidwijziging die ervoor zorgt dat de Nederlandse overheid afstand neemt van de internationale standaard voor webtoegankelijkheid, zo meldt de stichting.

Volgens Accessibility hebben organisaties nu meer vrijheid om zich te verantwoorden voor niet gehaalde toegankelijkheidseisen. Deze vrijheid mag echter niet ten koste gaan van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking en is in strijd met het voornemen om het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking te ratificeren, vindt de stichting.

Slechts 4 procent van de websites van de rijksoverheid en 10 procent van de websites van gemeenten voldoet volgens Accessibility aan minimale toegankelijkheidseisen.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), Stichting Waarmerk drempelvrij.nl, zorginstelling Bartiméus en expertisecentrum voor toegankelijke IT Accessibility maken zich zorgen over deze ontwikkeling en doen beroep op de Tweede Kamer om toegang tot overheidsinformatie op het internet voor iedereen te garanderen.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten