Normal_parkeerplaats_gehandicapten_gehandicaptenparkeerplek

(Novum) - De Groningse gehandicapteninstelling Novo wil de gesloten locatie in Onnen elders heropenen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden woensdag. De vestiging raakte in opspraak nadat Nieuwsuur het overlijden van een 44-jarige cliënte van Novo onder de aandacht bracht. De vrouw overleed nadat vier medewerkers haar in bedwang hielden.

Nieuwsuur toonde maandagavond beelden van een bewakingscamera van Novo waarop te zien is hoe de vrouw tegen de grond wordt gedrukt. De zorginstelling had een kort geding aangespannen om dit te voorkomen, maar de rechter stelde Nieuwsuur maandag in het gelijk.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet momenteel nog onderzoek naar locaties van Novo. In totaal gaat dat om tachtig locaties, waarvan een deel wordt bezocht. Wanneer dat onderzoek is afgerond is nog niet bekend, meldt een woordvoerder woensdag. Of het openen van een nieuwe locatie is toegestaan, kon de zegsman niet direct vertellen.

De directie van Novo sprak dinsdag naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur met de centrale cliëntenraad en de centrale familieraad. Aan de krant laten zij weten dat ze slecht geïnformeerd zijn en willen weten wat de Raad van Bestuur gaat doen om deze incidenten in de toekomst te voorkomen.

Een woordvoerder van Novo was niet direct bereikbaar voor commentaar.