Logo_mee_logo

Van gemeenten wordt verwacht dat ze mensen bij Wmo-aanvragen informatie geven over de mogelijkheid tot ondersteuning door MEE-organisaties. Dit is vorige week in de Tweede Kamer geregeld tijdens invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2015. Dat meldt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO).

Hiermee is veiliggesteld dat cliënten een beroep op de cliëntondersteuning kunnen doen. De onafhankelijkheid van de cliëntondersteuning werd in de wet vastgelegd via een amendement. Meerdere partijen zijn van mening dat een cliënt kunnen vertrouwen op de onafhankelijkheid van de cliëntondersteuning. Zonder het amendement zou de gemeentelijke besluitvorming bij het toekennen van persoonlijke voorzieningen of persoonsgebonden budgetten vertroebeld kunnen raken door belangenverstrengeling.

Gemeenten moeten de cliënten vanaf 2015 wijzen op de beschikbaarheid van cliëntondersteuning. Voorafgaand aan het onderzoek naar wat de cliënt nodig heeft aan maatschappelijke ondersteuning moet de cliënt hiervan op de hoogte zijn gebracht.

© Nationale Zorggids