Twee biertjes

Vrouwen hebben minder risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis wanneer zij een paar biertjes per week drinken. Uit onderzoek van de Harvard Medical School bleek dat twee biertjes per week het grootste effect hebben; het risico op reuma neemt dan met 31 procent af. Dit meldt de Telegraaf. 

Voor het onderzoek hielden de wetenschappers bij wat de drinkgewoonten van ruim 230.000 vrouwen waren. Daarbij moesten de vrouwen om de twee jaar vragen omtrent hun gezondheid, leefstijl, eetgewoonten en alcoholconsumptie beantwoorden. 
 
Een verminderd risico van 21 procent op het krijgen van reumatoïde artritis is het resultaat van lange tijd matig alcoholgebruik. Het grootste effect op het verminderen van de kans dat iemand reuma krijgt werd gevonden bij vrouwen die per week twee biertjes dronken. Zij hadden een verminderd risico van 31 procent. 
 
Hoe het bier werkt is onduidelijk. Reumatoïde artritis-patiënten hebben een ontregeld afweersysteem waardoor er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. De onderzoekers opperen dat het bier wellicht het oestrogeenniveau verhoogt en dat dit bescherming biedt tegen de ziekte. 
 
Of bier hetzelfde effect heeft op mannen is nog niet onderzocht. Reumatoïde artritis komt vaker voor bij vrouwen. 
 
© Nationale Zorggids