Waarchuwingspictogram 'zeer giftig'

Er zijn bij het ministerie van Defensie en de vakbond voor burger en militair defensiepersoneel (VBM) de afgelopen tijd tientallen meldingen binnen gekomen van oud-medewerkers van Defensie in Brunssum. De medewerkers zeggen ernstig ziek te zijn geworden doordat zij met giftige stoffen hebben gewerkt. Dit meldt het Limburgs Dagblad. 

Een aantal van het oud-defensiepersoneel heeft kanker of een auto-immuunziekte. De VBM heeft Defensie om opheldering gevraagd. Een woordvoerster van het ministerie van Defensie heeft bevestigd dat ook bij het ministerie diverse meldingen van zieke oud-medewerkers zijn ontvangen. Defensie is naar aanleiding van deze meldingen een onderzoek gestart. 
 
De oud-medewerkers hebben op de zogeheten POMS-sites gewerkt in Brunssum en Eygelshoven. Zij werkte hier tussen 1984 en 2006. Op deze locaties werd Amerikaans oorlogsmaterieel opgeslagen dat ingezet was in Afghanistan, Irak en op de Balkan. Het materiaal werd op de sites gereinigd, gerepareerd, gezandstraald en geverfd. De CARC-verf die daarbij gebruikt werd bevat de kankerverwekkende stof chroom6. Daarnaast zijn de medewerkers ook in aanraking gekomen met verarmd uranium en benzeen. 
 
Enkele van de oud-medewerkers hebben via een letselschade-advocaat al een claim bij Defensie neergelegd. Twaalf medewerkers meldden zich bij raadsman Rob Bedaux. “De klachten zijn zeer divers. Ze lopen uiteen van auto-immuunziekten, bloed- en slokdarmkanker tot het spontaan afbreken van tanden, ademhalingsproblemen en chronische vermoeidheid,” aldus Bedaux. 
 
De kwestie is op woensdagavond aangekaart bij het gemeentebestuur van Brunssum. Onlangs werd in een onderzoek van het Amerikaanse leger al geconstateerd dat de grond op het terrein vervuild is. In 2004, kort naar de sluiting van de POMS-sites, heeft Defensie al eens vervuild straalgrit laten verwijderen. 
 
© Nationale Zorggids