Logo_raad_van_state_logo

(Novum) - De Raad van State oordeelt kritisch over het kabinetsplan om bedrijven te verplichten een aantal gehandicapten in dienst te nemen. Het is de vraag of de boete wel hoog genoeg is, blijkt uit het advies dat staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het sociaal akkoord is afgesproken dat bedrijven de komende jaren honderdduizend mensen met een arbeidsbeperking in dienst moeten nemen. De overheid neemt nog eens 25 duizend gehandicapten aan. Bedrijven die dit niet doen, krijgen een boete van vijfduizend euro per werknemer die ze te weinig in dienst hebben genomen. Bedrijven met minder dan 25 werknemers worden uitgezonderd van de regeling.

De Raad van State schrijft dat een hoge boete nodig is om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken om te voldoen aan het quotum. Is dat niet het geval, dan bestaat het risico dat werkgevers een kostenbatenanalyse maken die ertoe leidt dat zij volstaan met het betalen van de heffing zonder zich in te spannen voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten.

"Uit de toelichting wordt niet duidelijk waarop de hoogte van het bedrag van de quotumheffing, vijfduizend euro per werknemer is gebaseerd en waarop de verwachting is gebaseerd dat dit bedrag voldoende prikkel zal vormen om - zoals primair is beoogd - arbeidsbeperkten in dienst te nemen", aldus de Raad van State.

Het adviescollege voorziet verder hogere lasten voor werkgevers. "Dit staat haaks op sterker wordende geluiden, ook vanuit het kabinet, dat de stijging van de collectieve lastendruk op arbeid in de afgelopen jaren geen goede ontwikkeling is voor de werkgelegenheid."

Klijnsma heeft het wetsvoorstel voor de quotumregeling dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de bewindsvrouw leidt de wet tot een beter perspectief op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking. Zij heeft er vertrouwen in dat de gemaakte afspraken met werkgevers en werknemers worden nageleefd en dat die banen er komen. De wet is vooral een stok achter de deur. "Eerlijk gezegd hoop ik het quotum nooit nodig te hebben."