Normal_foto_oogfonds_oogtest

Een online oogtest van het Oogfonds is in negen maanden door meer dan 50.000 mensen ingevuld. Met de oogtest wil de stichting aandacht vragen voor het belang van het zo vroeg mogelijk opsporen van oogziektes. Dat meldt het Oogfonds.

In Nederland stijgt het aantal mensen dat een oogziekte krijgt. Directeur van het Oogfonds Edith Mulder: 'In Nederland wonen meer dan 350.000 mensen met een visuele beperking. Mede door de vergrijzing worden steeds meer mensen getroffen door een oogziekte. Door deze zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen, kan bij 7 van de 10 mensen worden voorkomen dat ze blind of slechtziend worden. Onze online oogtest, die iedereen gewoon thuis kan doen, draagt daaraan bij.'

Volgens Mulder springt de test in op het gegeven dat mensen steeds vaker op internet speuren als ze gezondheidsklachten hebben. Wel benadrukt ze dat de oogtest niet te gebruiken is als vervanging van een professioneel oogonderzoek. 'Het is een laagdrempelige methode om alarmsignalen zo snel mogelijk te signaleren, zodat we mensen in al een vroeg stadium van een oogziekte naar een optometrist of oogarts kunnen verwijzen', aldus Mulder.

De online oogtest is in samenwerking met oogartsen ontwikkeld. Met de test kan iedereen zelf controleren hoe het gesteld is met scherpte en contrast zien, het gezichtsveld en de centrale netvliesfunctie. Ook worden vragen gesteld die van belang zijn voor de ogen, bijvoorbeeld over diabetes, roken en leeftijd. De test geeft direct een indicatie voor een bezoek aan een opticien, optometrist of oogarts. De online oogtest is te vinden op http://oogtest.oogfonds.nl.

© Nationale Zorggids