Normal_reizen_paspoort_id

SP-Kamerlid Ronald van Raak gaat Kamervragen stellen over de problemen die gehandicapten ervaren bij het aanvragen van een paspoort. Volgens hem zijn de regels te streng. Dat meldt RTL Nieuws.

Gehandicapten ervaren door de regels problemen met de aanvraag van een paspoort. “Er zijn erg veel eisen voor het aanvragen van een paspoort en de foto die erbij hoort”, zegt Rolf Smid van belangenvereniging Iederin. “Dat is lastig voor mensen met allerlei handicaps. Bijvoorbeeld mensen die spastisch zijn of mensen die alleen maar breed kunnen glimlachen door een syndroom. Duidelijk is dat paspoorteisen zijn gericht op een doorsnee Nederlander. Terwijl iedereen moet kunnen reizen, ook mensen met een handicap.”

De problematiek kwam in het nieuws door journalist en schrijver Guido Bindels. Hij schreef over de bureaucratische muren waar hij met zijn gehandicapte dochter tegenaan loopt, onder andere bij de paspoortaanvraag. Vorige week deed hij op Facebook een oproep om een andere gehandicapte te helpen.

Gemeenten hoeven bepaalde regels niet altijd streng toe te passen als daar bijvoorbeeld goede medische redenen voor zijn. Volgens RTL Nieuws weten ambtenaren dat niet altijd even goed en heerst er bij sommige ambtenaren een 'omdat-ik-het-zeg-mentaliteit'. 

© Nationale Zorggids