Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Niet de huisartsen, maar mensen in de gespecialiseerde zorg zijn nodig in de zorg voor verstandelijk beperkten. Dat stelt hoogleraar Heleen Evenhuis van het Rotterdamse Erasmus MC, meldt RTV Rijnmond. 

Evenhuis vindt de huisarts niet meer de aangewezen persoon in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit komt omdat het leven van deze mensen is veranderd. Zij worden ouder dan vroeger en dat levert specifieke gezondheidsproblemen op. De hoogleraar pleit daarom voor gerichte zorg door professionals.

“Deze gezondheidsproblemen leiden tot achteruitgang in zelfstandigheid en in toename van de zorgbehoefte op jongere leeftijd”, zegt Evenhuis. “Huisartsen weten vaak geen raad met de voorkomende gedragsproblemen van verstandelijk beperkten. Bijscholen heeft geen zin. Er zijn in de huisartsenpraktijk te weinig mensen met een beperking om het zinvol te maken.” Evenhuis denkt dat het zinvol is als specialisten zich gaan groeperen in poliklinieken door het hele land. “Het is gewenst dat in die poliklinieken niet alleen artsen voor verstandelijk gehandicapten werken, maar ook andere specialisten.

© Nationale Zorggids