Normal_epi

Muziek kan patiënten met epilepsie mogelijk helpen. Zij reageren namelijk anders op muzikale tonen dan mensen zonder de ziekte. Dat concluderen onderzoekers van het Ohio State University Wexner Medical Center, meldt Algemeen Dagblad. 

De wetenschappers denken dat hun bevindingen een opmaat kunnen zijn richting nieuwe therapievormen, zodat aanvallen voorkomen kunnen worden. Zij onderzochten hersengolfpatronen van 21 epilepsiepatiënten bij wie de aanval begint in de temporaalkwab (slaapkwab-epilepsie), omdat muziek voor een belangrijk deel in dat gedeelte van de hersenen wordt verwerkt.

De meting van de hersengolfpatronen begin met tien minuten. Vervolgens luisterden de patiënten naar muziek van Mozart of een jazzbewerking uit de musical The Sound of Music, uitgevoerd door Jan Coltrane. Vervolgens kwam er weer tien minuten stilte en daarna werd het muziekstuk afgespeeld dat nog niet beluisterd was. De conclusie: de hersengolven reageren heviger op muziek en lopen beter synchroon met het geluid.

Neuroloog Dr. Cyrille Ferrier van het UMC Utrecht zegt de uitkomsten van het onderzoek zeker een aanknopingspunt kan bieden in toekomstige behandelingen. Uit eigen ervaringen weet zij dat patiënten verrassend op muziek kunnen reageren. “Ik ken een patiënt die een aanval krijgt van bijna alle nummers van Coldplay. Een ander heeft dat met muziek van Marco Borsato.” 

© Nationale Zorggids