NighWatch detecteert betrouwbaar thuis epileptische aanvallen kind

Het kan voor ouders en verzorgers stressvol zijn om een kind met epilepsie ’s nachts tel aten slapen. Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat ze er ook tijdens nachtelijke aanvallen tijdig bij zijn voor veiligheid en steun? Vanuit mensen met epilepsie en hun verzorgers is er een sterke behoefte aan goede aanvalsdetectie. Het in Nederland ontwikkelde NightWatch-systeem kan hier uitkomst bieden. Dit meldt ZonMw.

Epileptische aanvallen zijn onvoorspelbaar en leiden tot onveilige en soms zelfs levensbedreigende situaties. Het is als ouder of verzorger daarom belangrijk te allen tijde aanwezig te zijn bij een grote aanval, zo ook ’s nachts. Een goede en solide aanvalsdetectie is hier essentieel. Het NightWatch systeem alarmeert betrouwbaar bij zware (motorische, tonisch-clonische) epileptische aanvallen thuis. Het gebruik van NightWatch verlaagt ook stress bij ouders en verzorgers, blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek.

Detectiesysteem NightWatch langdurig thuis getest

Het NightWatch systeem is in Nederland ontwikkeld en wordt tijdens het slapen gedragen om de bovenarm. Waar veel andere ontwikkelde apparaten vooral zijn getest in ziekenhuizen, is het bijzondere aan het NightWatch systeem dat het voor langere periode bij een grote groep kinderen met epilepsie in de thuissituatie is onderzocht.

NightWatch detecteert grote aanvallen met hoge gevoeligheid

In samenwerking met UMCU en Kempenhaeghe onderzocht Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) het gebruik van de NightWatch in huiselijke omgeving. Zij includeerden 53 kinderen tussen 4 en 16 jaar oud met minstens 1 nachtelijke grote motorische aanval per week. Voor het onderzoek werd een periode van 2 maanden zonder NightWatch vergeleken met 2 maanden NightWatch gebruik. De onderzoekers analyseerden in totaal 2310 nachten waarin 552 grote motorische aanvallen voor kwamen. NightWatch alarmeerde bij vrijwel alle grote aanvallen, slechts 10 procent van de aanvallen werden niet gedetecteerd. Het aantal onterechte alarmen was laag met een gemiddelde van 1 keer per 3 nachten.

Stressvermindering bij verzorgers

Naast de detectieprestatie van NightWatch, is er tijdens het onderzoek ook gekeken of het systeem de belasting van de verzorgers vermindert. Tijdens de periode van gebruik van NightWatch rapporteerden verzorgers minder stress. Er werd geen verbetering in slaapkwaliteit en kwaliteit van leven gerapporteerd, wellicht dat langer gebruik van de NightWatch hier verandering in zou kunnen brengen.

Onterechte alarmen

Alhoewel NightWatch grote motorische aanvallen al vrij goed detecteert, zien de onderzoekers wel ruimte voor verbetering. Bij kinderen met ernstige epilepsie en een verstandelijke beperking zagen zij bijvoorbeeld meer onterechte alarmen, doordat deze kinderen anders en meer bewegen. Een eventueel vervolgonderzoek kan de aanvalsdetectie mogelijk verder personaliseren.

Door: Nationale Zorggids