Normal_handicap

De gemeentelijke zorg voor licht verstandelijk beperkten is ondermaats. Er is te weinig kennis aanwezig over deze groep hulpbehoevenden om in te schatten hoeveel zorg er nodig is. Dat zeggen drie koepelorganisaties Ieder(In), Het landelijke kenniscentrum LVB en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, meldt NRC. 

Zij reageren hiermee op een sterfgeval in een licht verstandelijk beperkt gezin in Zoetermeer. Volgens instanties schoot de hulp aan dit gezin tekort. Sinds dit jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor hulp aan dergelijke gezinnen. “Ter zake geschoolde hulpverleners zijn nodig, maar die zijn er meestal niet”, zegt Xavier Moonen van LVB. “Er is veel onwetendheid bij ambtenaren en wijkteams over deze doelgroep.”

Samenwerkende inspecties voor de jeugdzorg constateerden eerder al hetzelfde. Volgens hen hebben gemeentelijke wijkteams te weinig kennis over deze groep en kunnen ze moeilijk bepalen hoe zelfredzaam de doelgroep is.

Illya Soffer, directeur van Ieder(In), maakt zich zorgen om het eigenkrachtbeleid in combinatie met bezuinigingen. “Een gevaarlijke cocktail. Zelfredzaamheid betekent niet dat mensen het maar zelf moeten redden", aldus Soffer.

© Nationale Zorggids