Normal_langdurig

Steeds meer mensen in de Wlz (Wet langdurige zorg) weten hun weg naar de onafhankelijke cliëntenondersteuning te vinden. De verwachting is daarom dat het aantal aanvragen de komende maanden zal toenemen. Dat meldt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO). 

Sinds 1 januari hebben mensen met een Wlz-indicatie recht op onafhankelijke cliëntenondersteuning. De ondersteuner richt zich op het bieden van informatie en advies en zorgt voor steun bij het opstellen van het persoonlijk plan. Daarnaast helpt deze persoon bij het vinden van een passende zorgaanbieder en passende zorg. Ook kan de ondersteuner bemiddelen als de zorg niet volgens de verwachting wordt geleverd. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan het verhogen van de kwaliteit van de zorg.

In de eerste maanden van dit jaar wisten veel mensen de weg naar de onafhankelijke cliëntenondersteuning nog niet te vinden. Om die reden hebben zorgkantoren MEE en Zorgbelang veel geïnvesteerd in de communicatie naar de mensen met een Wlz-indicatie. De zorgkantoren constateren nu dat steeds meer mensen hun weg naar de ondersteuner weten te vinden. 

© Nationale Zorggids