Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft een bewogen jaar achter de rug. Hij kreeg enorm veel kritiek vanwege de chaos rondom de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's). Hij overleefde verschillende moties van wantrouwen. Van Rijn geeft aan dat alle kritiek hem niet in de koude kleren is gaan zitten. Dat meldt de NOS. 

Vanwege alle commotie rondom het pgb-geld werd de bewindsman in september tijdens een zorgmanifestatie uitgejouwd. Aan het begin van dit jaar ontstond bovendien een rel omdat de vader van Van Rijn in een interview scherpe kritiek uitte op de zorg voor zijn zwaar demente vrouw (dus de moeder van de staatssecretaris).

Bij TSN Thuiszorg staan door de uitstel van betaling duizenden banen op het spel. Een medewerker van de organisatie zei dat Van Rijn “zijn eigen moeder laat verrekken, dus zal hij ons ook wel laten vallen.”

Van Rijn: "Dat vind ik echt heel jammer. Misschien snap ik het ook nog vanuit die boosheid. Maar ik probeer zelf een genuanceerd mens te zijn, dus dit raakt me wel. Dit soort kritiek, daar kun je wel stoer over doen, maar het is natuurlijk gewoon heel vervelend."

De bewindsman geeft aan dat hij probeert om zich er niets van aan trekken, maar zegt dat hij ook maar een mens is. "Ik geloof dat de politiek-correcte uitspraak dan is 'het hoort erbij', maar dat slaat eigenlijk nergens op. Want ik denk dat mensen ook fatsoenlijk met elkaar moeten blijven omgaan. Dat probeer ik in elk geval te doen. Als anderen dat dan niet doen vind ik dat sneu en jammer.” 

© Nationale Zorggids