Normal_euro_geld_betalen__1_

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is vertraagd met de publicatie van de tariefbeschikkingen voor 2016. Deze tariefbeschikkingen hebben aanbieders van langdurige zorg nodig om geleverde zorg te kunnen declareren. Omdat zij de benodigde informatie nog niet hebben, lopen zij tegen declaratieproblemen aan. Dat meldt Zorgvisie.

Zorgkantoren en zorgaanbieders hebben vorig jaar tariefafspraken gemaakt rondom levering van zorg. Deze tarieven moet nog door de NZa goedgekeurd en vastgelegd worden in beschikkingen. Zij laten weten de beschikkingen Wlz 2016 medio februari te publiceren. De organisatie voor zorgondernemers ActiZ heeft de NZa gevraagd om de regie te nemen en praktische werkafspraken te maken met zorgaanbieders en zorgkantoren. “Wij vinden het belangrijk dat de NZa zo snel mogelijk met de tariefbeschikkingen komt. Ze hebben heel serieus op dit signaal gereageerd en toegezegd zo snel mogelijk met de beschikkingen te zullen komen”, zegt directeur Jan de Vries van ActiZ. Zonder beschikkingen moet er vooralsnog een oplossing gevonden worden om te kunnen declareren.

Volgens de directeur is het lastig om op een alternatieve manier te declareren zonder dat er extra administratie bij komt kijken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat declaraties met terugwerkende kracht aangepast moeten worden. “Want als alle zorgkantoren en zorgorganisaties dit onderling moeten afspreken en verschillende oplossingen kiezen, dan wordt het onnodig ingewikkeld.” ActiZ is blij met de reactie van de NZa dat ze zich gaan inzetten voor meer duidelijkheid en het vinden van een geschikte oplossing.

De NZa geeft aan dat ze volgende week met een oplossing komen zonder dat aanbieders extra administratielasten hebben. Aanbieders kunnen nu declareren op basis van de tarieven uit 2015, maar hierdoor ontstaat achteraf weer extra werk. “De vertraging is ontstaan omdat we sinds vorig jaar met nieuwe systemen werken”, aldus Nza-woordvoerder Natasja Wijnbeek. 

©Nationale Zorggids