Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Een Helmondse verstandelijk beperkte man moet 3.200 euro terugbetalen aan het CZ Zorgkantoor. Ondanks dat het geld van het persoonsgebonden budget (pgb) door een van fraude verdachte zorgverlener is geïnd, wordt de Helmonder verantwoordelijk gehouden voor de declaraties. Dat meldt BN De Stem. 

In 2013 was Gino Stoffels cliënt bij Totaalzorg, een instelling die kwetsbare jongvolwassenen huisvesting en begeleiding bood. Hij liet Stichting Financiële Ondersteuning Cliënten (SFOC) zijn pgb beheren, een stichting gekoppeld aan Totaalzorg. Nu blijkt dat de eigenaar van Totaalzorg en de directeur van SFOC worden verdacht van fraude met pgb in Zuidoost-Brabant. Toch draait Stoffels op voor het misbruik van zijn pgb-geld. “Ik draai nu op voor geld dat in de zakken is verdwenen van mensen die misbruik van mij hebben gemaakt. Ik ben mijn geloof in deze samenleving kwijt”, zegt Stoffels. Hij is momenteel bezig een betalingsregeling te treffen.

De rechter heeft begrip voor de situatie van de man, maar volgens hem is het terecht dat het zorgkantoor van CZ de budgethouder verantwoordelijk houdt voor onjuiste besteding en verantwoording van het budget. Omdat Stoffels zelf heeft gekozen voor SFOC, maakt dat de nadelige gevolgen hiervan op zijn bord terechtkomen.

©Nationale Zorggids