Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) oordeelde vorige week woensdag dat de huishoudelijke hulp wel degelijk onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt. Aanleiding voor de uitspraak waren de minstens twintig gemeenten die besloten hadden dat huishoudelijke hulp niet meer bekostigd hoefde te worden. Het huis schoonmaken valt volgens de CRvB wel onder de wet en gemeenten moet hierbij zelfs maatwerk bieden. Volgens aanbestedingsexpert Tim Robbe deed de rechter nog een uitspraak, maar deze is onderbelicht gebleven. Dat meldt Zorgvisie.

Naast de uitspraak over het leveren van huishoudelijke hulp, de verstrekking van een collectieve voorziening en levering van maatwerk, vindt de rechter ook dat gemeenten moeten stoppen met resultaatgericht indiceren. Gemeenten sluiten contracten af met zorgaanbieders over te behalen resultaten als een schoon huis of versterking van zelfredzaamheid. De gemeente bemoeit zich niet met het behalen van deze doelstellingen, dat moeten de zorgaanbieders zelf zien te regelen. Echter vullen zij dat zo in door te korten op het aantal zorguren of door goedkoper personeel in te zetten. De uitspraak van de CRvB maakt dat dit niet meer mag.

Volgens aanbestedingsexpert Robbe hadden gemeenten de uitspraak kunnen zien aankomen, want de afgelopen tijd hebben diverse rechtbanken ook deze uitspraak gedaan. “Maar resultaatgericht indiceren is zo'n hype onder gemeenten, dat het net lijkt of ze niet willen horen dat het niet mag. Ze zijn zo gefixeerd op innovatie en de tansformatie dat ze allerlei dingen bedenken die niet mogen”, zegt Robbe. Hij denkt dat gemeenten er niet op rekenden dat zij nu moeten aangeven hoe resultaten bereikt moet worden. 

©Nationale Zorggids