Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

De afgelopen jaren zijn er dusdanig veel regelingen bij gekomen dat organisaties deze vaak niet meer in het vizier hebben. Organisaties met ouderen in dienst hebben bijvoorbeeld recht op ouderenkorting. Maar uit onderzoek van Aon onder honderd organisaties blijkt dat bijna de helft geen gebruikmaakt van de beschikbare regelingen. Daardoor lopen ze veel geld mis. Dat meldt Trouw.

Er zijn meer dan honderd sociale regelingen voor 55-plussers en mensen met een arbeidsbeperking. Gemiddeld lopen organisaties met meer dan 250 medewerkers 87.000 euro mis. Mensen die deze subsidies zouden moeten krijgen worden hierdoor ook benadeeld. “Het is een wirwar aan regelingen. De overheid zegt dat ze het makkelijker wil maken, maar ze maakt het juist moeilijker”, zegt Daniel Rijnbeek van Aon.

Met name regelingen voor oudere werknemers die langere tijd in loondienst zijn worden niet benut. Zo kunnen organisaties voor hen premiekorting krijgen, maar veel bedrijven zijn daar niet van op de hoogte. Dat is voor grote bedrijven niet erg, maar het midden- en kleinbedrijf kan ervan profiteren. Bovendien heeft het invloed op het personeelsbeleid, zegt Rijnbeek.

De overheid wil de regelingen zo gemakkelijk mogelijk maken, zodat werkgevers er zo min mogelijk werk aan hebben. Maar het versimpelen van voorzieningen heeft ook nadelen. “De mobiliteitsbonus voor de werkgever die een jonggehandicapte met een Wajonguitkering aan het werk helpt is lager geworden doordat hij gelijk getrokken werd met de mobiliteitsbonus voor een jonggehandicapte die van de gemeente een uitkering krijgt”, aldus Jan-Jaap de Haan, directeur van Cedris. Daaruit blijkt dat het verminderen van regelingen niet altijd de oplossing is.

Door: Redactie Nationale Zorggids