Normal_vrouw_oud_ouderen_bed_ziek235

Op zaterdag 8 oktober is het voor de twaalfde keer de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Het thema van dit jaar is ‘De kwaliteit van leven, als het leven pijn doet’. Door heel Nederland worden activiteiten georganiseerd, om aandacht te vragen voor de zorg voor mensen die niet meer beter worden. Dat meldt organisator Agora.

Tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg kunnen mensen zich laten informeren over deze vorm van zorg. Op diverse locaties in Nederland zijn themabijeenkomsten en minisymposia georganiseerd. Tevens is Café Doodgewoon op allerlei plekken te bezoeken. ‘Wat is voor u de kwaliteit van leven als eindigheid een rol speelt?’ is een vraag die op deze dag wordt besproken. Op de website van Agora staan de komende dagen diverse verhalen van patiënten, naasten en professionals. 

Palliatieve zorg is een benadering in zorg en welzijn die gericht is op het bieden van zorg en ondersteuning aan mensen die niet meer beter worden, en aan hun naasten. De zorg is niet gericht op genezing, maar op het bieden van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven aan patiënten en naasten, zodat zij kunnen leven tot het einde en een waardig stervensproces hebben. Naast het lichamelijke aspect omvat palliatieve zorg ook de sociale, psychische en spirituele dimensies van het leven. De zorg kan onder meer thuis plaatsvinden, maar ook in hospices of verpleeghuizen.

De organisatie van de Dag van de Palliatieve Zorg in Nederland is een gezamenlijke activiteit van Agora, stichting Fibula en het Integraal Kankercentrum Nederland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids