Normal_rolstoel__3_

Patiënten die chronisch pijn hebben door posttraumatische dystrofie, kunnen daar nu objectief voor getest worden. Voorheen kon de arts alleen de diagnose Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) stellen op basis van de klachten van de patiënt. De ontdekking van de bloedtest kan mogelijk meer erkenning geven voor patiënten. Dit meldt NU.nl.

Door middel van een bloedmonster kunnen de ontstekingscellen in het bloed gemeten worden. Het was voorheen niet bekend dat het syndroom via het bloed aangetoond kon worden. “Dat de ontstekingsactiviteit in het bloed nu objectief kan worden gemeten, is in zekere zin ook een mate van erkenning voor de patiënt, die zich niet altijd begrepen voelt’”, zegt professor dr. Frank Huygen van het Centrum voor Pijngeneeskunde van het Erasmus MC.

Posttraumatische dystrofie kan optreden als complicatie na een ongeluk of operatie. De ernst van het letsel is daarbij niet leidend. Mensen die lijden aan CRPS ervaren chronische pijn. Ook kan het zorgen voor functieverlies in het getroffen deel van het lichaam, zwelling, spasmes en invaliditeit. Door de eerste objectieve test is nu daadwerkelijk vast te stellen wanneer iemand lijdt aan posttraumatische dystrofie. Hierdoor kan mogelijk ook het risico op een maatschappelijk of sociaal isolement verlaagd worden.

Het is met deze methode direct mogelijk om een bloedtest af te nemen als iemand denkt te lijden aan posttraumatische dystrofie. Ook stelt Huygen dat de ontdekking gebruikt zal worden om onderzoek te doen naar de behandeling van het syndroom.

Door: Redactie Nationale Media