Normal_stemmen__stembus__politiek__verkiezing

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen maart bleek het stembiljet niet toegankelijk te zijn voor iedereen. Slechtzienden, ouderen, verstandelijk beperkten en laaggeletterden hadden er moeite mee om het stembiljet te begrijpen. Niet alleen was het stembiljet te groot, ook stonden er dusdanig veel partijen en namen op dat het lastig was om het biljet te begrijpen. Daarom wil de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dat Nederland het stembiljet voor de volgende verkiezingen toegankelijker maakt voor iedereen. Dat meldt de Volkskrant. 

Hoewel slechtzienden en mensen met een verstandelijke beperking recht hebben op hulp in het stemhokje, waren veel medewerkers in de stemlokalen hier niet van op de hoogte. Dit leidde ertoe dat veel van hen het biljet alsnog zelf moesten invullen. Er was wel een vergrootglas aanwezig voor slechtzienden, maar dit was lang niet voldoende voor iedereen. Daarom wil de OVSE dat het stembiljet gebruiksvriendelijker wordt, door bijvoorbeeld logo’s aan het biljet toe te voegen of kleuren. Bovendien vergroot de gebruiksvriendelijkheid als het stembiljet kleiner is.

Ook in 2010 liet de OVSE Nederland weten dat het stembiljet niet gebruiksvriendelijk genoeg was voor iedereen. Sindsdien heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken diverse pogingen ondernomen om het stembiljet aan te passen, echter stuitten de ideeën telkens op weerstand in de Tweede Kamer. 

Door: Redactie Nationale Zorggids