Normal_voetbal

Bij steeds meer Nederlandse voetbalverenigingen kunnen kinderen en volwassenen met een beperking voetballen op recreatief of competitief niveau. Waar in 2007 nog 187 verenigingen het zogenoemde G-voetbal of gehandicaptenvoetbal in competitieverband aanboden, is dat aantal nu opgelopen naar 254. dat meldt de Telegraaf.

“Je merkt dat de maatschappelijke betrokkenheid groter wordt, vroeger ging het puur om het voetbal, nu pakken de verenigingen ook hun rol in de wijk”, zegt Marcel Geestman van de KNVB. Dit gebeurt onder meer in Breda, waar club JEKA voor jongeren en volwassenen een G-team opgericht heeft. In de teams zitten niet alleen mensen met het syndroom van down, maar ook mensen met een gedragsstoornis, adhd, slechtziendheid of suikerziekte.

Bij Roda JC voetballen de spelers van de G-Star wedstrijden in het stadion. De beperkte spelers ondertekenen een contract, letten op hun voeding en nemen het voetballeven serieus, zegt Marielle Houben van stichting Roda JC Kerkrade Midden in de Maatschappij.

Door: Redactie Nationale Zorggids