Normal_normal_kinderen__fietsen__helm__beweging__sport__mountainbiken__mountainbike

Er komt een Nationaal Preventieakkoord met gezamenlijke maatregelen om gezondheidsproblemen aan te pakken. Alle betrokken partijen kunnen elkaar aanspreken op deze afspraken. Voor scholen betekent dit onder andere extra aandacht voor sporten en bewegen en meer gezonde schoolkantines. Dit melden Rijksoverheid en het Algemeen Dagblad.

Het Nationaal Preventieakkoord is nog niet volledig uitgewerkt, maar een conceptakkoord is via het AD uitgelekt. Over drie thema’s komen er deelakkoorden, namelijk roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Voor scholen geldt dat er extra wordt ingezet op sport en bewegen. Ook komt er extra aandacht voor kinderen met een motorische beperking. Zo’n 500.000 leerlingen in het speciaal onderwijs krijgen extra begeleiding op het gebied van gezondheid. Daarnaast moeten er 800 gezonde schoolkantines komen.
 
Het Nationaal Preventieakkoord komt niet in plaats van bestaande programma’s (bijvoorbeeld  Jongeren op Gezond Gewicht, Gezonde school, Alles is gezondheid). Het akkoord kan deze programma’s wel versnellen of versterken. Daarom sluit het Preventieakkoord aan op wat al gebeurt in het land en verschillende gemeenten, en komt waar nodig met extra maatregelen.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids