Normal_normal_verkiezingen_stemmen

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg bracht vanmorgen vroeg niet alleen zijn stem uit. Hij vergezelde een blinde medewerkster van het ministerie van Volksgezondheid naar het stemhokje. Door in afzonderlijke hokjes te stemmen, lieten ze zien dat het voor mensen met een beperking mogelijk is om zelfstandig te stemmen én hoe belangrijk het is dat dat kan. Dit meldt Skipr. 

Dit jaar moeten de stemlokalen 100 procent toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Het College voor de Rechten van de Mens heeft het online Meldpunt Onbeperkt Stemmen geopend, waar mensen met een beperking hun negatieve en positieve ervaringen delen. Het meldpunt gaat over de Provinciale Verkiezingen én de Europese verkiezingen op 23 mei aanstaande.

Mensen met een lichamelijke, visuele, verstandelijke of psychische beperking kunnen tot en met 2 juni via het meldpunt laten weten of zij obstakels ervaren bij het stemmen. Ook kunnen ze daarbij vertellen welke oplossing zij hiervoor zien.

VERSCHILLENDE OBSTAKELS

Uit meldpunten bij vorige verkiezingen en onderzoek uit 2017 van het College blijkt dat mensen met een beperking op allerlei obstakels kunnen stuiten bij het stemmen. Soms waren stemlokalen en stemhokjes niet toegankelijk met een rolstoel of scootmobiel. Daarnaast ervoeren mensen met een visuele of verstandelijke beperking problemen bij het invullen van het stembiljet en de toegankelijkheid van de informatie over de verkiezingen, zoals verkiezingsprogramma's.

Door: Nationale Zorggids