Normal_stemlokaal__verkiezingen__stemmen

Na de Provinciale Statenverkiezingen in maart, heeft het College voor de Rechten van de Mens 188 meldingen ontvangen over de (on)toegankelijkheid van de stemlokalen en stemhokjes. 28 procent van de meldingen ging over hulp bij het stemhokje en waren veelal ingediend door mensen een visuele beperking. Ongeveer één op de tien binnengekomen meldingen waren positief. Dit meldt het College voor de Rechten van de Mens. 

e meeste positieve meldingen waren afkomstig van mensen met een fysieke beperking. Meldingen van mensen met een goede ervaring gaan over de toegankelijkheid van het stemhokje en het gemak van het uitbrengen van hun stem. Sinds dit jaar moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking, dus dat hierover positieve berichten komen is een logisch, maar fijn gevolg daarvan.

Ontoegankelijk voor rolstoel of scootmobiel

Toch waren er bij diverse stemlokalen nog drempels, draaideuren en zware deurdrangers waardoor mensen in een rolstoel of scootmobiel moeite hadden met binnenkomen en soms helemaal niet binnen konden komen. Voor een enkeling bleek ook het stemhokje niet groot genoeg, was het schrijfplankje onjuist afgesteld of bleek de ketting aan het potlood niet lang genoeg.

Hulp in het stemhokje

Meldingen over hulp in het stemhokje zijn overwegend negatief. Zo kwam een vrouw met haar vriend mee naar het stemhokje, omdat hij blind slechtziend is. Een medewerker van het stemlokaal verbood haar echter haar vriend te ondersteunen. Een andere melder heeft uiteindelijk niet kunnen stemmen omdat zijn of haar begeleider niet mee het stemhokje in mocht en medewerkers van het lokaal weigerden medewerking. “ik werd weggestuurd zonder te kunnen stemmen.”

Door: Nationale Zorggids