Normal_normal_startseinprokkelsterrenslag

Van maandag 3 juni t/m zaterdag 8 juni vindt de Prokkelweek plaats. Een week vol ‘Prokkels’: prikkelende ontmoetingen tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Dat kan van alles zijn: van een dagje meelopen op iemands werk tot een sportdag met verschillende teams. De week dient als inspiratie voor de rest van het jaar. Want Prokkelen levert alle partijen wat op, volgens landelijk projectleider Marjan Geling. “Prokkelen doet mensen beseffen dat de samenleving van ons allemaal is.”

Een Prokkel kan georganiseerd worden in de buurt, maar ook op hoger niveau, zoals in de Tweede Kamer of gevangenis. “Gevangenissen willen graag wat leren van mensen met een beperking”, vertelt Geling. “Veertig procent van de gevangenen heeft namelijk een licht verstandelijke beperking.”

Daarnaast zijn Prokkelstages populair. Richard Kesharie (15) van VSO Maarland, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Brielle, liep vorig jaar stage bij een kringloopwinkel. En Nina Brinkman (14) kan niet wachten tot haar Prokkelstage bij het pannenkoekenhuis begint. “Ik ben de enige die hier stage gaat lopen. Maar ik vind het helemaal niet spannend, ik heb er juist zin in.” Lees het hele interview met Nina, Richard en Marjan Geling hier. 

Door: Redactie Nationale Zorggids / Bente Schreurs