Normal_vuurwerk

Voor veel mensen is de jaarwisseling een groot feest, maar voor mensen met een beperking is het vaak een vervelende tijd, zegt belangenvereniging Ieder(in). Voor een blind persoon kan elke knal extra hard en beangstigend overkomen. En net zoals alle andere honden in Nederland vinden hulphonden vuurwerk ook niets. Voor mensen met autisme of een stresssyndroom kan de jaarwisseling lastig zijn. Daarom ondertekent Ieder(in) het vuurwerkmanifest dat ook is ondertekend door onder meer Dierenbescherming, artsenverenigingen, het Oogfonds, Bartiméus, en KNGF Geleidehonden. 

Ieder(in) vindt de huidige manier van Oud & Nieuw vieren niet meer van deze tijd. Vuurwerk zou alleen door professionals afgestoken moeten worden op daarvoor aangewezen plekken. Zo kan iedereen iedereen op een veilige manier genieten van het vuurwerk. Omdat het vuurwerkbeleid op dit moment in handen is van gemeenten, roept Ieder(in) lokale belangenbehartigers op om hun gemeente aan te spreken en te laten aansluiten bij het vuurwerkmanifest.

Op dit moment hebben 1.800 organisaties en 84.000 particulieren het manifest dat in 2015 in het leven is geroepen ondertekend. 

Door: Nationale Zorggids