Onduidelijkheid na plotseling verdwijnen van tolk Irma Sluis tijdens persconferentie

De plotselinge 'verdwijning' van de populaire doventolk Irma Sluis tijdens de persconferentie van het kabinet dinsdagavond, leidde tot veel rumoer op sociale media. Binnen enkele minuten nadat Sluis van het podium was verdwenen, bleken de hashtags #Irma én #doventolk trending op Twitter.

Veel kijkers begrepen niet goed waarom zij het podium had verlaten en maakten zich zelfs zorgen over het welzijn van Irma. Van tevoren was echter al aangekondigd dat de vaste doventolk van het kabinet halverwege de bijeenkomst zou worden 'gewisseld'.

Sluis deed tot nu toe alle persconferenties in haar eentje. Maar omdat het tolken van dit soort bijeenkomsten heel intensief is, werd zij dinsdagavond na een half uur afgewisseld. De tweede tolk die ten tonele verscheen was Corline Koolhof. De 'wissel' vond plaats nadat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hun uitleg hadden afgerond en de pers vragen mocht gaan stellen.

In het verleden, bijvoorbeeld tijdens de tramaanslag in Utrecht, heeft de overheid geen gebarentolk ingezet tijdens de persoconferentie. Mensen met een auditieve beperking wisten zo niet wat er speelde en hoe belangrijk het was dat zij binnen zouden blijven. Er werd toen door belangenorganisaties opgeroepen om altijd een tolk in te zetten. Tijdens de huidige coronacrisis heeft het kabinet bij iedere persconferentie een gebarentolk aanwezig. Zo kunnen alle burgers het laatste nieuws en de maateregelen tot zich nemen.

Door: ANP