Normal_corona_handen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: corona-uitbraak bij café Hillegom, bezoekers moeten thuisblijven

Meerdere mensen zijn besmet geraakt, mogelijk na een bezoek aan café De Kleine Beurs in de Zuid-Hollandse plaats. De regionale GGD vraagt iedereen die afgelopen zaterdag, op 11 juli, het café heeft bezocht om thuis te blijven en contact met de GGD op te nemen. Het gaat om tientallen besmettingen doordat het café zich niet aan de coronamaatregelen hield.

Dinsdag:  zorgen om snel oplopend aantal besmettingen met coronavirus

Het coronavirus laait weer op. "Dit is zorgwekkend. Als de maatregelen versoepeld worden, grijpt het virus vrij snel zijn kans om zich te verspreiden. Het is ook zorgwekkend dat mensen met klachten zich niet laten testen. Ze gaan toch naar hun werk en maken toch afspraken met hun vrienden", zegt Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. Volgens het RIVM waren er dinsdag 96 actieve lokale uitbraken.

Woensdag: eerst stijgen de besmettingen, dan de opnames, dan de sterfte

In de afgelopen week kreeg het RIVM gemiddeld meer dan honderd nieuwe gevallen per dag binnen. Het aantal besmettingen is nu terug op het niveau van half juni. Dit  kan een voorbode zijn van het aantal ziekenhuisopnames en daarna ook van het aantal sterfgevallen. 

Donderdag: ‘In de komende tien dagen stijgt het aantal ziekenhuisopnames’

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht dat in de komende tien dagen het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona beperkt zal stijgen. Volgens het coronadashboard zijn er momenteel bijna 6.500 mensen in Nederland die anderen kunnen besmetten met het virus. Tot nu toe daalde het aantal patienten op de verpleegafdeling en bleef het aantal patienten op de intensive care enigszins gelijk.

Vrijdag: ‘Zorgexperts willen binnen drie dagen nieuwe coronamaatregelen’

Deskundigen in de zorg dringen bij het kabinet aan op nieuwe, strengere coronamaatregelen. Die zouden binnen drie dagen moeten worden ingevoerd. De deskundigen zien, wat ze noemen, “een urgente dreiging voor de volksgezondheid”. De overheid heeft al laten weten de huidige maatregelen voorlopig niet aan te passen. 

Door: Nationale Zorggids