Normal_corona_coronavirus

Door de steeds strengere coronamaatregelen verliezen mensen kennissen uit het oog. En dat heeft veel negatieve gevolgen, vooral voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit bleek eerder ook al uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Voor mensen met een verstandelijke beperking is het heel lastig te bevatten dat er ineens allerlei beperkingen zijn zoals een avondklok zegt Inge Redeker van Vilans. Dit meldt ANP Expert Support. 

Hoe leg je als begeleider de regels goed uit? Hoe ga je om met angsten van mensen met een beperking? Hoe schrijnend is het dat familie niet meer op bezoek kan komen wegens de restricties. Kennisorganisatie Vilans probeert dit soort vragen waar professionals uit zorg en welzijn tegenaan lopen, zo goed mogelijk te beantwoorden op het kennispleingehandicaptensector.nl. En Vilans zorgt dat men oplossingen onderling kan delen.

Vormen van digitale dagbesteding kan men bijvoorbeeld delen. Of dagbesteding anders inrichten. Dat kan door anderhalve meter in te voeren, groepen die samen wonen gezamenlijk dagbesteding te geven, dagbesteding buiten, locaties bij mensen thuis organiseren, enzovoorts. Belangrijk om de geleerde lessen op de ene plek te delen met mensen op andere plekken, aldus Redeker. En zo te laten zien dat veel contactmomenten wel door kunnen gaan, zij het met enige creatieve aanpassingen.

Door: Nationale Zorggids