Normal_rolstoel_beperking_handicap

Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Ieder(in) heeft in de partijprogramma’s gekeken naar belangrijke thema’s voor mensen met een beperking of chronische aandoening, waaronder het VN-Verdrag Handicap. Aan de verkiezingen doen 37 partijen mee. Dat zijn er nogal wat. Daarom heeft de organisatie ervoor gekozen alleen te kijken naar de dertien partijen die op dit moment één of meer zetels hebben in de Tweede Kamer. En is zoveel mogelijk gekeken naar de standpunten die relevant zijn voor de achterban. Dit meldt Ieder(in). 

Ieder(in) keek onder meer naar welke partijen het VN-Verdrag Handicap noemen in hun programma. Acht partijen doen dat (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP, PvdA en de PvdD). Toch zijn er maar vier partijen (D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA) die pleiten voor ratificatie van het facultatieve protocol. Dit maakt het mogelijk rechtstreeks een klacht in te dienen bij het VN-comité wanneer het verdrag niet wordt nageleefd.

Ervaringsdeskundigen

Het VN-Verdrag Handicap stelt dat beleid alleen succesvol kan zijn, wanneer het samen met ervaringsdeskundigen wordt ontwikkeld. Of het nu gaat over wonen, werk, zorg, vervoer of onderwijs. Ieder(in) ziet dit in de uitvoering nog steeds onvoldoende gebeuren. Daarom zijn de partijprogramma’s ook bekeken op de inzet van ervaringsdeskundigen. Het blijkt dat vier partijen (D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA) hier expliciet aandacht voor hebben in hun programma.

Het noemen van het VN-Verdrag betekent niet direct dat partijen uitgebreid aandacht hebben voor mensen met een beperking. Sommige partijen richten zich in hun programma alleen op een paar specifieke thema’s en anderen blijven heel algemeen.

Door: Nationale Zorggids