Vanaf 2022 alle NS Sprinters toegankelijk en voorzien van toilet

Met ingang van 12 december bij de start van de nieuwe dienstregeling 2022 zijn alle Sprinters van NS toegankelijk voor reizigers met een beperking en voorzien van een rolstoeltoegankelijk toilet. Dit komt omdat alle 131 Sprinters zijn vernieuwd. Tegelijkertijd nemen we afscheid van onze eerste en oudste Sprinter met de naam Stadgewestelijk Materieel (SGM) waarvan er nog maar een beperkt aantal in de dienstregeling reden. Dat meldt NS. 

NS heeft de 131 Sprinters de afgelopen 3 jaar laten vernieuwen door het Consortium Bombardier Siemens Lighttrain. Dit gebeurde in de werkplaats van Talbot Services in Aken. Per set van twee gingen de treinen naar de werkplaats in Aken. Na een paar weken keerden de treinen stuk voor stuk weer terug in de dienstregeling.

Rolstoetoegankelijk

Al deze Sprinters zijn ondertussen voorzien van een rolstoeltoegankelijk toilet en aan beide zijden van het balkon een schuiftrede voor betere toegankelijkheid voor reizigers met een beperking, mensen met kinderwagens, rolkoffers en fietsen. Ook is er een plek voor twee fietsen, twee gemarkeerde plaatsen voor rolstoelen en een speciale noodknop, call for aid. Met deze knop krijgt de reiziger, in geval van nood, direct contact met de machinist. Voor mensen met een visuele beperking is voelbare en hoorbare informatie aangebracht.

Dit type Sprinter rijdt vanaf 2009 op het spoor. De eerste vernieuwde Sprinter is in de zomer van 2018 in de dienstregeling gaan rijden. In 2019 zijn de stoelen voorzien van nieuwe bekleding. Daarnaast krijgen deze Sprinters een revisiebeurt bij NS Treinmodernisering in Haarlem, zodat ze er de komende zes jaar weer tegenaan kunnen.

Door: Nationale Zorggids 
Beeld: NS