5 miljoen euro voor onderzoek naar zeldzame bewegingsstoornissen

Een Nederlands consortium dat zich bezighoudt met het voorspellen, vertragen en genezen van zeldzame bewegingsstoornissen krijgt een subsidie van 5 miljoen euro. Binnen het project CureQ wordt het geld gebruikt om onderzoek te doen naar de erfelijke hersenaandoeningen Spinocerebellaire ataxie (SCA) type 1 en type 3 en de ziekte van Huntington. Dit meldt het Radboudumc, dat samen met Nederlandse universiteiten, hbo-opleidingen, ethici, biotechnologiebedrijven, patiëntenverenigingen en stichting Proefdiervrij gaat samenwerken in het project. 

De ziekten SCA type 1 en type 3 en de ziekte van Huntington worden veroorzaakt door te veel herhalingen van hetzelfde stukje dna. Dit leidt tot stapeling van schadelijke eiwitten waardoor de ziekten ontstaan. De ziekten kunnen al op relatief jonge leeftijd ontstaan en leiden vaak snel tot flinke beperkingen.

Experimentele behandelingen

Er zijn nog geen behandelingen die de ziektes stoppen of de achteruitgang kunnen remmen. Recent zijn wel hoopgevende onderzoeken gestart met experimentele genetische behandelingen om de aanmaak van de eiwitten die de ziekte veroorzaken te remmen. Voordat deze behandelingen veilig en gericht kunnen worden toegepast, moet een aantal belangrijke vragen worden beantwoord. Op dit moment is bijvoorbeeld niet duidelijk wat het optimale moment is om een behandeling te starten en wie baat kan hebben bij de therapieën. Daarvoor moeten onderzoekers eerst manieren vinden om het begin en het verloop van deze ziekten beter te voorspellen. De behandelingen, via ruggenprikken of toediening via de hersenen, zijn bovendien nog behoorlijk invasief. Neuroloog Bart van de Warrenburg wil daarom op zoek naar alternatieve strategieën.

Het totaalbudget van het onderzoek bedraagt 5,5 miljoen euro, waarvan 4,7 miljoen wordt gesubsidieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Door: Nationale Zorggids