Normal_team-of-enteral-nutrition-prepared-in-hospital-pa-2021-09-01-22-06-28-utc__1_

Dinsdag 13 december is de vernieuwde ‘Special Care’ afdeling geopend voor kinderen tussen de 0 en 18 jaar die afhankelijk zijn van technologie en direct toezicht nodig hebben. Dit zijn veelal kinderen met een aangeboren aandoening zoals een spierziekte, of ernstige ontwikkelingsachterstand. Zij lopen daardoor een langdurige en soms levenslange afhankelijkheid van technologie op. Met technologie wordt onder meer tracheostoma, sondevoeding of beademing bedoeld. Ouders van patiënten die sterk genoeg zijn krijgen op de afdeling training voor terugkeer naar huis. Vanaf vandaag is de afdeling officieel in gebruik genomen. Dit meldt het UMCG. 

Op de vernieuwde special care afdeling belanden ook baby’s met luchtweg- of ademhalingsproblemen, veroorzaakt door een bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus bovenop hun bestaande aandoening. Ook liggen ze er vanwege een operatie.

Special Care is geen kinder-ic

Op een gewone verpleegafdeling kan de intensieve zorg en het intensieve toezicht niet geleverd worden, vanwege de afhankelijkheid van technologie die de kinderen hebben. Deze patiënten belanden in andere ziekenhuizen meestal op een kinder-intensive care, waar ze tussen ernstig en acuut zieke kinderen terechtkomen die levensreddende zorg nodig hebben. ‘Special care’ kinderen zijn doorgaans stabiel en minder ziek. Wel liggen ze vaak langdurige op de afdeling, waardoor de kinder-ic geen geschikte plek voor ze is. Daar is veel verloop en geen langetermijnplek voor deze kinderen die rust nodig hebben. De special care afdeling heeft de kwaliteit en intensiteit die tussen een verpleegafdeling en intensive care in ligt. Personeel heeft er tijd en ruimte om ontwikkelingsgerichte zorg te leveren.

Door: Nationale Zorggids