Geld voor speelplekken Zuid-Holland voor kinderen met en zonder beperking

Voor kinderen met een beperking zijn 90 procent van de speelplekken niet toegankelijk. Ze moeten te vaak aan de zijlijn toekijken hoe andere kinderen wél samen spelen. Hierdoor voelen zij zich vaak buitengesloten en eenzaam. Het SamenSpeelFonds richt zich deze zomer op speelplekbeheerders en andere stichtingen en verenigingen in Zuid-Holland om speelplekken inclusief te maken, óók voor kinderen met een beperking. Dit meldt Stichting het Gehandicapte Kind.

Er zijn mede dankzij het SamenSpeelFonds in Nederland al 135 échte inclusieve samenspeelplekken waar kinderen met een beperking kunnen meedoen, waar ze bijvoorbeeld niet komen vast te zitten in een mulle ondergrond. Ook de speeltuin de Vogelwijk in Leiden wordt een samenspeelplek. Met een speelijsjeskraam op zithoogte, een muziekbank, een voelboom, een communicatiebord en misschien een plek waar je met je rolstoel door het water kan sjezen. Met een bijdrage van 50.000 euro van het SamenSpeelFonds en volop medewerking van de gemeente worden de plannen gerealiseerd, zodat deze samenspeelplek voor de zomer van 2024 feestelijk kan worden geopend. In Zuid-Holland zijn er nog 34 gemeenten zonder inclusieve samenspeelplek.

Oproep

Is jouw speeltuinvereniging of stichting gevestigd in een van de gemeenten in Zuid-Holland waar nog geen inclusieve samenspeelplek is? Vraag dan vóór 30 juli een financiële bijdrage aan om van de speelplek een échte samenspeelplek te maken. Meer informatie is te vinden op www.samenspeelfonds.nl. Op 24 juni in Den Haag is de SamenSpeelFonds Speelexcursie waar potentiële deelnemers meer inspiratie kunnen opdoen.

Win

Behoort een plan tot de eerste tien toegekende aanvragen, dan stuurt het SamenSpeelFonds een Speeltuinbende buitenspeelkliki - met materiaal als een grote opblaasvoetbal, tikstokken en parachute - om samen spelen te bevorderen.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: het Gehandicapte Kind