Gespecialiseerde cliëntondersteuning voor mensen met complexe zorgvraag

Tot ten minste 20218 is er structureel in heel Nederland gespecialiseerde cliëntondersteuning beschikbaar. De organisatie die dit gaat uitvoeren is de Alliantie Gespecialiseerde Clientondersteuning. MEE NL is blij met dit nieuws omdat zeker 3.000 gezinnen met een complexe zorgvraag, bijvoorbeeld door een combinatie van een beperking en gedragsproblematiek, hierdoor hulp kunnen krijgen. Dit meldt MEE NL. 

De afgelopen vijf jaar is er binnen vijf pilots gewerkt aan gespecialiseerde clientondersteuning (GCO), waarbij de clientondersteuner domein-, regio- en wetoverstijgend werkt in de zoektocht naar passende zorg voor cliënten én naasten. Reguliere cliëntondersteuners kunnen minder intensief en minder langdurig ondersteuning bieden dan hun gespecialiseerde collega.

Verschil

Directeur Yvon van Houdt van MEE NL noemt het geweldig dat GCO geborgd en structureel aangeboden wordt tot zeker 2028. “In de pilots wordt al jarenlang aangetoond dat deze vorm van ondersteuning echt het verschil kan maken voor mensen met complexe zorgvragen, die in het huidige systeem van zorg en ondersteuning de weg niet meer kunnen vinden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky