Eigenaren zorgboerderij Aurora Borealis pas in 2024 voor de rechter

Eigenaren Michel K. en Paul W. van de in opspraak geraakte zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde, staan pas volgend jaar voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) moet meer tijd vrijmaken voor het raadplegen van deskundigen. Wel zijn alle elf verdachten al ondervraagd. De vraag is nog of zij ook voor de rechter moeten verschijnen. Dit meldt RTV Noord. 

Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman bracht afgelopen april misstanden op zorgboerderij Aurora Borealis aan het licht. Bewoners met een beperking zouden er jarenlang zijn mishandeld door de hoofdverdachten en enkele andere medewerkers. Cliënten werden gepest, vernederd en mentaal en fysiek mishandeld. Wanneer Michel K. bewoners vervelend vond of wanneer ze niet naar bed wilden, moesten ze buiten slapen – zelfs in de winter. Ook sloeg hij cliënten in het gezicht wanneer hij zich aan hen ergerde.

'Gewoon een vuile luier op zijn hoofd duwen'

K.'s schoonvader Paul W. mishandelde bewoners ook. In de eerste aflevering van Stegeman was te zien hoe hij een rollator bewerkt en het zadel weghaalt. De cliënt kon daardoor nergens op steunen en zijn kruis bezeerde zich aan de scherpe stang. Andere medewerkers deden mee met het gedrag van de twee werkgevers. Op een gegeven moment laat Undercover een fragment van K. over een cliënt met spasmen horen: "Als je hem gewoon een klap op zijn bek geeft, dan weet hij waar de grens ligt. Gewoon een klap om zijn oren als hij niet luistert. Gewoon een vuile luier op zijn hoofd duwen. Hij scheet steeds in zijn broek, dat heb ik hem toen afgeleerd." K. en W. hebben bewoners ook gewaterboard: een marteltechniek waarbij een slachtoffer vastgebonden wordt en gesimuleerd verdrinkt door middel van een constante waterstroom op het gezicht.

De zorgboerderij is op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gesloten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky / Marian van Reesch