Eerste Obesitas Poli voor volwassenen met verstandelijke beperking

Zorgorganisatie Abrona lanceert in oktober in het gezondheidscentrum in De Meern de allereerste Multidisciplinaire Poli voor Obesitas in Nederland die zich specifiek richt op volwassenen met een verstandelijke beperking. Dit meldt Abrona.

Abrona doet dit samen met Zilveren Kruis Zorgkantoor. Deze vernieuwende stap wordt mogelijk gemaakt door een succesvolle aanvraag bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) binnen het kader van kleinschalige innovatie-experimenten.

Momenteel ontbreekt er een passend behandelingsaanbod voor volwassenen met een verstandelijke beperking die kampen met zwaar overgewicht of obesitas. De standaard behandelingen sluiten niet goed aan bij deze doelgroep. Jeannette van den Born, Manager Behandeling & Expertise bij Abrona, benadrukt: "Onze ambitie is een gezondere cliënt met meer kwaliteit van leven. Met afnemend overgewicht en een toenemende fitheid en spierkracht. En zo mogelijk een afname van medicatiegebruik en een verminderd risico op het krijgen van chronische ziekten.”

Multidisciplinaire aanpak

De onderscheidende factor van Abrona's Obesitas Poli ligt in de multidisciplinaire benadering waarbij alle experts veel kennis en binding hebben met mensen met een verstandelijke beperking. Het behandelprogramma wordt geleid door een team van experts, waaronder een arts VG, huisarts, gedragsdeskundige, leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist. 

Toekomstige uitbreiding

Door kennisdeling en netwerktraining streeft Abrona naar blijvende resultaten, waarbij cliënten ook op lange termijn hun leef- en eetpatroon kunnen veranderen. In het eerste jaar richt de polikliniek zich op de interne Abrona-cliënten met obesitas en met een hulpvraag. Het doel is om in het tweede jaar ook externe cliënten in de regio Utrecht met een Wet Langdurige Zorg-indicatie te verwelkomen. Hoewel het hier in eerste instantie om een kleinschalig experiment gaat, is het streven dit concept in de toekomst landelijk uit te rollen.

Door: Nationale Zorggids