Dubbele kinderbijslag intensieve zorg vereenvoudigd

Ouders van kinderen die veel extra zorg nodig hebben, kunnen een dubbele kinderbijslag intensieve zorg aanvragen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel ouders de aanvraagprocedure te lastig vinden en daarom geen gebruikmaken van de regeling. Het kabinet gaat de dubbele kinderbijslag intensieve zorg daarom vereenvoudigen. Vanaf 1 juli 2024 krijgen ouders van kinderen met een Wlz-indicatie dit automatisch op hun rekening bijgeschreven. De dubbele bijslag is ook met 6 maanden terugwerkende kracht toe te kennen. Dit meldt Rijksoverheid.

Omdat ouders van kinderen met een intensieve zorgbehoefte meer kosten maken, is er voor hen een verdubbeling van de kinderbijslag mogelijk. Helaas is de aanvraagprocedure te ingewikkeld, waardoor ze het extra geld laten liggen. Door de Algemene Kinderbijslagwet en de Wet langdurige zorg aan te passen krijgen ouders van kinderen met een Wlz-indicatie de dubbele kinderbijslag vanaf 1 juli 2024 automatisch op hun rekening gestort. Hiermee heeft de Eerste Kamer nu ingestemd.

Terugwerkende kracht

De wijziging van de AKW maakt het ook mogelijk om de dubbele kinderbijslag met 6 maanden terugwerkende kracht toe te kennen aan ouders van zorgintensieve kinderen. Hiermee wil het kabinet  tegemoet komen aan het feit dat deze ouders zich niet willen bezighouden met een ingewikkelde aanvraagproces en daardoor geld mislopen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky